Veteranbåtar och utställningar

Havet är en källa till glädje, njutning, umgänge och underbara naturupplevelser. Det finns mängder av olika typer av båtar som passar olika bra för olika ändamål. Att segla fram genom skärgården en sommareftermiddag kan leda till en utomjording upplevelse där man får ta del av all magi naturen har att erbjuda och använda vinden som enda drivmedel. Att äga en båt är många människors stora dröm. Båtlivet lockar då det kan inge ett lugn och samtidigt ge människor en aktiv semester. Båtar kan vara vackra att titta på och kan bli en ägodel som sköts om med samma engagemang och kärlek som vissa tar hand om en kolonilott eller en trädgård med. Vissa båtar kräver väldigt lite underhåll och är lätta att lägga under en presenning på tomten över vintern, medan andra kräver att man är uthållig och tar hand om dem året runt. En sådan typ av båt som kräver mycket kärlek av sin ägare är veteranbåtar.

Veteranbåten

En veteranbåt är en äldre båt eller skepp. Det finns ingen tydlig definition för när en båt får kallas veteranbåt, men ofta syftar man till äldre båtar gjorda i trä och som har ett stort kulturellt värde. Att äga en veteranbåt innebär att man kan ta del av en gemenskap som finns kring båtarna. Det finns specifika tidningar, där båtägare delar havsupplevelser såväl som tips på omhändertagande och renoveringar av båten. Det finns veteranbåtar som går för såväl motor som för segel, och de kan variera i storlek från allt från ekor till färjor. När man ser en veteranbåt blir man ofta häpnad av hur vacker den är, exempelvis kan man fascineras av klassiska segelbåtar med ett enormt segel och fundera över hur långt den har seglat i sina dagar och hur den inte ännu sjunkit till havets botten. Man kan också bli förundrad när man ser en riktigt gammal färja eller lotsfartyg som tuffar förbi med sin tändkulemotor.

Veteranbåten
Veteranbåten

Utställningar

Det finns olika typer av utställningar att besöka för dig som är intresserad av veteranbåtar. Vissa av dem är permanenta utställningar, exempelvis en utställning som finns på Bassholmen, i Bohusläns skärgård, där de ställs ut såväl utomhus som inomhus och kan besökas under sommarmånaderna. Det är en väldigt vacker utställningsplats där man bör promenera en runda efter att man betraktat de magnifika båtarna. Det finns också olika träffar där veteranbåtsägare samlas med sina båtar för att visa upp dem för varandra och för allmänheten. Är man istället på den östra sidan av landet finns det en utställning på Fjäderholmarna utanför Stockholm. Här kan du njuta av Stockholms skärgård bara en kort resa från innerstaden. De tjäraluktande båtarna är mycket vackra och välbevarade. Norra Europas ledande träbåtsutställning är en del av Båtmässan Allt för sjön och heter Classic Boat show. Här visas otroliga träbåtar upp som renoverats till toppskick. Kungliga Motorbåtsklubben besitter flera otroliga båtar som visas upp.

Utställningar
Utställningar

Utställningar finns även internationellt, bland annat i Danmark där de har ett museum för lustseglare, där de berättar om såväl båtar som om Danmarks kulturarv inom sjöliv och segling.  En annan utställningsplats utanför Sverige är i Malax som ligger i Finland, där de har en stor utställning om Österbottens bruksbåtar.

KategorierOkategoriserade