Klassiska bilar i gärdesloppet

Gärdesloppet är ett lopp som körts sedan 1922. Det är kungliga automobilklubben, KAK, som sedan start har anordnat loppet. Det är en ideell förening som arbetar för att bevara ett starkt bilintresse som dessutom kombineras med social samvaro. KAK anordnar olika lopp och bilträffar runt om i Sverige och har varit aktiv sedan 1903. I Gärdesloppet deltar alla typer av klassiska fordon som har två eller fler hjul. Dels åker man i en kortege genom Stockholm och dels finns det olika typer av lopp och tävlingar som man kan ställa upp i med sitt fordon. Ett av villkoren är att det ska vara ett klassiskt fordon som är av äldre modell. Det finns allt från de väldigt små italienska bilarna till de enorma amerikanska bilarna. Varje år har loppet dessutom ett givet tema och försöker att locka vissa typer av bilar. Det som är viktigt i Gärdesloppet är att äldre bilar visas upp och både de som deltar och publiken samlas kring ett gemensamt intresse. Besöker man loppet kommer man ha möjlighet att se både bilar som ändå är relativt vanliga efter vägen så som äldre Mustanger eller Vovlo P1800 samt bilar som är mer ovanlig efter vägen och endast har tillverkats i enstaka exemplar. Dock är det inte enbart fordon med motor som får chans att visa upp sig utan också lådbilar som barnen har chansen att tävla med.

Klassiska bilar i gärdesloppet
Klassiska bilar i gärdesloppet

Önskar man att åka med i kortegen genom staden så måste bilen vara 30 år eller äldre och en anmälan krävs. Är man nyfiken att deltaga i något av de andra tillställningarna som äger rum är det bra och läsa på. Några går ut på att den med finast kaross vinner och andra kräver bilar som är minst 50 år gammal.

Klassiska bilar för alla åldrar

Gärdesloppet lockar inte enbart de som själv äger ett fordon utan också en stor publik som njuter av att titta på de välskötta fordon som deltar. Det är en perfekt familjeutflykt då kanske de yngsta får syn på en gammal brandbil och de äldsta ser den bil som de hade som första bil och blir nostalgisk.

Klassiska bilar för alla åldrar
Klassiska bilar för alla åldrar

Eftersom att det varje år är olika genomgående teman kan man år efter år komma tillbaka och se nya bilar. Är man själv intresserad av att köpa en bil och funderar mellan olika modeller är det en perfekt plats att bege sig till. Det finns mängder av entusiaster som mer än gärna berättar om sin bil och andra bilar som de har hunnit ha under åren. På så sätt kan man få tips och råd från personer som är väl insatt. Har man tur kan det också vara någon som funderar på att sälja eller känner någon som faktiskt ska sälja. Väljer du att köpa en bil kanske det är du som nästa år står och pratar med en person och uppmanar till att köpa en viss modell. Gärdesloppet är såldes inte bara ett lopp utan en folkfest med fokus på bilar och en härlig gemenskap.

KategorierOkategoriserade