Gärdesloppets historia

År 1922 den 12 februari gick Gärdesloppet för första gången och då som nu var den kungliga automobil klubben, KAK, arrangör. Banan var då endast 2,6 kilometer lång och loppet hade då det officiella namnet “Kappkörning å ladugårdsgärde”. Loppet som vi känner till det idag har körts i samma form sedan 1990-talet.

Gärdesloppets historia
Gärdesloppets historia

Vid loppet 1922 var flera kungligheter närvarande, bland annat Gustav V. Det fanns också höga direktörer som körde och visade upp sin bil. Första året deltog 29 bilar i totalt sju olika klasser. Man ville locka deltagare att se detta och anordnade därför en kortege som gick rakt igenom Stockholm. Många kom för att se detta lopp då det var nytt och spännande i och med att det gick av stapeln under vintern. Bilarna som deltog första året var allt från väldigt små europeiska bilder till de största modellerna av amerikanska bilder. KAK som arrangerar loppet sedan start grundades år 1903 och är en ideell förening. Föreningens syfte är att bevara bilismens intresse och anordnar därför flera biltävlingar i Sverige, som Gärdesloppet.

Gärdesloppet och dess olika lopp

Idag går Gärdesloppet under sommartid och har alltid ett speciellt tema för varje år. Loppet börjar precis som år 1922 med en kortege genom Stockholm där några gator till och med stängs av. Det finns personer som väljer att enbart deltaga i själva kortegen och vara publik till loppen och andra är endast med i själva loppet. Då det finns begränsat antal platser som varje år tar slut ganska snabbt gäller det att göra sin anmälan i tid om man önskar att vara med.

Gärdesloppet och dess olika lopp
Gärdesloppet och dess olika lopp

Kortegen får alla som har två hjul eller mer vara med i. Den startar vid Tingshuset i haga parken och målgången är i Djurgården där också loppen körs. Möjlighet finns att deltaga i flera olika klasser för den som är intresserad. En av dessa är concours de charme. För att tävla i denna klass behöver man ha en bil som är äldre än 50 år och vinnaren blir den som helt enkelt har charmigast kaross på sin bil. Prins Bertil memorial är ett av de lopp som körs. Det är totalt tre varv runt på den 2,6 kilometer långa banan som ska köras. Här finns flera olika underklasser som man kan tävla i, bilen måste dock vara tillverkad innan 1986. Ett roligt gratisevent som är öppet för barn mellan sju och tretton år är den klassiska lådbilstävlingar. Man får möjlighet att tävla med sin egen bil eller låna en lådbil från KAK. Alla barn måste bära hjälm och deltagandet är helt och hållet på egen risk. Gärdesloppet hade 2019 temat Italien och uppmanade personer med italienska bilar att deltaga. Genom dessa olika teman så lyfts olika bilar fram och man kan därmed ha ett varierat utbud av bilar från år till år vilket gör att många i publiken återkommer år efter år. Temat för 2020 har inte släppts ännu, men är man intresserad är det bra att hålla ögonen öppna och anmäla sig i god tid.

KategorierOkategoriserade