Bygga sin egen bil

Är det ens möjligt att bygga sin egen bil? Som en som har gjort det kan jag berätta hur jag gjorde det, om du verkligen vill bygga från grunden. Med detta menar jag, göra designen, bygga chassit och resten och få det lagligt för vägen.

Den första uppgiften är att ta reda på vilka regler och lagar som finns. Ta reda på vad du behöver veta och göra för att få bilen byggd och laglig. Några av reglerna kan överraska dig. Till exempel måste man svetsa chassit själv. Om jag hade en professionell svetsare som gjorde det, även om det då blir bättre kvalitet, var det inte längre en egenbyggd bil och skulle aldrig klara de lagliga kraven. Kolla upp allt detta i god tid innan du börjar jobba.

Se till att du vet vad du gör. Är chassit tillräckligt starkt? Hur ska du göra chassit, den rörformiga ramen? Kolfiberkar? Plåt- och skum? Har du gjort alla uträkningar rätt? Kontrollerat chassit på vridning, knäckning, spänningar etc? Vad sägs om dynamik? Vilken är fjädrarnas frekvens, hur styva behöver de vara och varför. Glöm inte att kontrollera kylkraven. Vilken typ av kylare behöver du, var är den placerad, finns det tillräckligt med utrymme för att tömma kylarens heta luft och så vidare.

Missa inga detaljer

Börja titta på detaljer som strålkastare, indikatorer, bakljus, placering av backspeglar (mycket strikta regler för synfält i speglarna) och typ av däck att använda. Jag valde däck som var väldigt väldigt tysta eftersom ljudgränserna var extremt snäva. Titta sedan på hur du placerar lamporna. Till exempel i finns det en regel att det första glaset i strålkastaren måste vara mer än 40 cm över marknivån. Indikatorerna måste vara inom 40 cm från den bredaste delen av bilen. Ta sedan reda på hur du ska montera dem på ett sådant sätt att du kan byta ut dem om du måste.

Håll en dialog med tillsynsmyndigheten under byggandet. Se till att de vet vad du gör, vilken fas du befinner dig i och be dem om råd om du inte är helt säker. Försök att bli bättre och gå längre än de grundläggande behoven i reglerna, försök att göra den bästa bilen du kan.

Se till att ta reda på vilka tester som krävs för att få bilen laglig. Jag var tvungen att överlämna bilen till en testingenjör som pressade bilen i två dagar på ett testspår. Men mest av allt, njut av resan. Njut av tiden att bygga den, hitta lösningar, designa ett nytt fäste för bromspedalen, smala av passningen på sätet och ratten. Njut av arbetet och släpp en tår när den första enheten är klar. Om du ska fuska, kan du lika gärna fuska stort. “Bygg-själv-bilar” är ett exempel på detta, om du tittar på anvisningarna för en av dessa kommer du att notera att det första steget i allmänhet är “ta en befintlig bil och börja ta bort saker”.

Från grunden

Men många människor bygger bilar från början, men mest genom att tillverka en grundram och sedan använda befintliga komponenter för mycket av den. Motorer till exempel, dessa är lätt tillgängliga både nya och begagnade. Hela livslängden används för att lära sig att ”planera” befintliga motorer (detta innebär att isärtagning, mätning och renovering av alla delar utförs genom ytterligare bearbetning för att förbättra toleranser och kapacitet), och även då köps nästan alla delar från fabriken snarare än byggd av individer.

Upphängningar, bromsenheter och annat är alla vanligtvis köpta från lager för detta ändamål.

Om du vill bygga din egen bil från början måste du börja med rätt uppsättning verktyg. Om du inte har en solid verktygslåda kommer du att få kämpa för att bygga din bil. Du behöver rätt verktyg för jobbet för att säkerställa att din bil är korrekt byggd.

Att spendera pengar kan inte vara en utmaning för dig när det gäller att köpa verktyg. Om du köper billiga verktyg kan du lika gärna ha fel verktyg. Fel verktyg kan varken dra åt eller remsa bultarna. Det är inte meningsfullt att känna sig besegrad under byggandet eftersom du har använt fel verktyg. Gör en omfattande lista över verktyg och delar så att du kan matcha allt korrekt.

Garage
Garage

Lite vila

När jag byggde min bil så krävdes det många, många timmar i garaget och vissa helger stannade jag till och med över där. Jag hade en liten sovalkov som jag bäddat upp i. Många bilbyggarfilmer på youtube blev det men ibland kändes det som om det blev för mycket bil, då kopplade jag istället av med att träna hjärnan på spelsidor som Pokerstars Casino och Jigsaw Planet. Men ärligt talat så var det mest bilrelaterade saker jag ägnade mig åt online under dessa kvällar i garaget. Många undrar hur lång tid det tar att bygga en bil. Det är en väldigt svår fråga eftersom det beror helt på hur mycket tid man lägger ner, om det handlar om heltid eller bara helger eller kvällar.

KategorierOkategoriserade